Gud, ære, fedreland

Ungdom over hele Polen trekker i uniform i frykt for Russland. Fremveksten av paramilitære grupper hvor ungdom får våpentrening og grunnleggende militær opplæring, er stor.

RIFLE UNIT 2006 NOWY SĄCZ : I et skogsområde i utkanten av den polske byen Nowy Sacs, trener de unge medlemmene av ‹‹Strzelec››. Ungdommene er mellom 13-18 år, og møtes flere ganger i uken for militærtrening.

Aldersgrensen for å kunne bli med i en paramilitær gruppe er 15 år. For yngre barn arrangeres det blant annet leiropphold. Der får barn helt ned i 10-års alderen får våpentrening og militær opplæring.

de moderne partisanerne

I en skog utenfor Vilnius lærer urbane litauere å slakte kyllinger, spise mose og kaste Molotov-cocktailer.

Tolv mann vil være forberedt hvis russerne kommer, og for en helg flyttet de ut i skogen for å lære og overleve.

‹‹om du vil ha fred, forbered deg på krig››

I januar 2015 utga den litauiske regjeringen et hefte på 98 sider: "Hvordan handle i ekstreme situasjoner eller krigsforekomster". I heftet får borgerne råd om hva de skal gjøre hvis utenlandske soldater dukket opp på dørstokken. Og som svar på den opplevde trusselen fra Russland, slutter litauerne seg til Riflemen's Union - en paramilitær gruppe med 10 000 medlemmer.

grenseland

Narva - Denne lille, og for det meste russiskspråklige byen, ligger langs Estlands grense mot Russland. Bare en elv skiller landet fra den mektige naboen i øst.

Grensebyen er også episentret for det som kan være en utfordring for den vestlige militære alliansen - det nato kaller "Narva-scenariet" -en test av fundamentet som ligger til grunn for sikkerhetspartnerskapet.

Neste
Neste

det tapte landet